Schoonmaak na lijkvinding

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Schoonmaak na een lijkvinding & trauma reiniging

Het ontruimen van een woning na lijkvinding vergt een specialistische aanpak. Helaas komt het soms voor dat een overleden bewoner voor een aantal dagen of langere tijd in een woning ligt. Voor het ontruimen en de schoonmaak van deze woning, is het nodig om een professioneel ontruimingsbedrijf in te schakelen. Niet alleen nemen ze het, soms traumatische, werk uit handen, er zijn vaak ook specialistische handelingen nodig.

Op deze pagina lees je meer over het ontruimen van een woning na een lijkvinding, de kosten en wie er verantwoordelijk is voor de schoonmaak. Ook geven we je meer informatie over de werkwijze.


Schoonmaak woning na lijkvinding: de info in het kort

  • Het is niet mogelijk om van tevoren een indicatie te geven van de kosten, omdat dit afhankelijk is van veel factoren. Dit betekent niet dat de woningontruiming altijd veel geld gaat kosten.
  • Schakel altijd een professioneel ontruimingsbedrijf in voor het schoonmaken van een woning na een lijkvinding in verband met gezondheidsrisico’s en traumatische ervaring.
  • De nabestaanden van de overledene zijn verantwoordelijk voor het ontruimen van de woning.
  • Het ontruimen begint bij het verwijderen van aangetaste inboedel, dan wordt de woning grondig schoongemaakt en de geur wordt eruit gehaald.
  • De schoonmaak kan pas beginnen na het vrijgeven van de woning door de politie.

Direct op zoek naar een specialistisch en professioneel ontruimingsbedrijf? Vraag dan gratis offertes aan.


Woningontruiming na een lijkvinding

Bij een overlijden wordt iemand niet altijd direct opgemerkt, het wordt daarom ook wel een onopgemerkt overlijden genoemd. Het kan daardoor voorkomen dat een overleden persoon enkele dagen, weken of soms zelfs maanden in een woning ligt. Wanneer iemand overlijdt, komen er stoffen, bacteriën en vloeistoffen vrij, dit maakt het ontruimen van de woning niet gemakkelijk.

Een lijkvinding is vaak een heftige ervaring en wij raden aan om het ontruimen van de woning uit handen te geven. Niet alleen vanwege de gezondheidsrisico’s en de specialistische schoonmaak dat nodig is, maar ook omdat het traumatisch kan zijn.

Wie is verantwoordelijk?

Het schoonmaken en leeghalen van een huis na overlijden is vaak al een emotionele en drukke periode, zeker wanneer het gaat bij een overlijden dat pas na enkele dagen of nog langer is opgemerkt.

De verantwoordelijkheid voor het schoonmaken van de woning ligt volgens de wet bij de erfgenamen, vaak zijn die de directe familieleden. De enige uitzondering op deze regel is wanneer het overlijden heeft plaatsgevonden in een openbare ruimte.

Zelf doen of ontruimingsbedrijf inschakelen?

Het schoonmaken na een lijkvinding is een uitdagende taak en het is niet aan te raden om dit zelf te doen. Er zijn gezondheidsrisico’s en daarnaast is het vaak een traumatiserende ervaring.

Na een overlijden, en zeker wanneer hier al enige tijd overheen is gegaan, komen er ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen vrij. Ook zien we vaak menselijke resten, zoals lichaamsvocht, bloed of urine en ongedierte dat aangetrokken is door het lijk.

Door een ontruimingsbedrijf in te schakelen, ben je verzekerd van een grondige reiniging. Het omgaan met biologisch materiaal en een vuile omgeving vereist speciale vaardigheden, kennis en apparatuur. Dit minimaliseert de emotionele belasting en beschermt je gezondheid.

Kosten schoonmaak na lijkvinding

De kosten voor een schoonmaak na lijkvinding variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Daarom is het lastig om van tevoren een indicatie te geven van de verwachte kosten.

Allereerst speelt de omvang van de schoonmaak een grote rol, de mate van besmetting en de aard van het biologisch materiaal dat moet worden verwijderd. Ook de locatie en bereikbaarheid van de ruimte zijn van invloed op de woningontruimingskosten, moeilijk toegankelijke locaties vereisen extra inspanning.

Werkwijze reiniging na lijkvinding

De ontruiming van een woning waarin een overleden persoon is gevonden, gaat zo snel mogelijk van start wanneer de woning is vrijgegeven. Een dergelijke ontruiming verloopt anders dan een standaard woningontruiming.

De werkwijze is onder andere afhankelijk van deze punten:

  • Wat moet er gedaan worden in de woning?
  • Hoe ziet de situatie eruit, wat is de mate van vervuiling?
  • Hoe gevaarlijk is de situatie?
  • In welke staat moet de woning opgeleverd worden?

Het ontruimingsbedrijf begint met een grondige schoonmaak. Alle inboedel dat aangetast is, wordt verwijderd. Ook wordt de woning helemaal schoongemaakt, zodat het vrij is van bacteriën en andere gezondheidsrisico’s zijn uitgesloten. Bij een lijkvinding is er vaak ook sprake van een nare geur. Deze geur kan in de gehele woning getrokken zijn. Hiervoor is een specialistische schoonmaak nodig.

In sommige gevallen zal er eerst nog politieonderzoek plaatsvinden, om vast te stellen hoe de persoon is overleden. Pas na het vrijgeven van de woning kan het ontruimingsbedrijf aan de slag.

Hoe zit het met waardevolle of dierbare spullen?

Na een overlijden kan het zijn dat je graag zelf ook nog de woning in wilt, om waardevolle of dierbare spullen eruit te halen. Dit kan echter pas na de schoonmaak.

Het ontruimingsbedrijf ruimt het meubilair en andere inboedel dat niet meer gehouden kan worden op. Na de ontruiming en schoonmaak kun je dan zelf de woning in gaan. Zie je dit niet zitten? Dan kun je hier ook afspraken over maken met het ontruimingsbedrijf.

Schoonmaak na lijkvinding nodig? Doe een gratis aanvraag!

Ben je op zoek naar een ontruimingsbedrijf voor het ontruimen en schoonmaken van een woning na een lijkvinding? Maak dan gebruik van onze gratis service. Je ontvangt snel een aantal gratis offertes van goede ontruimingsbedrijven bij jou in de regio.

Gratis offertes ontvangen