Huisontruiming: alle info en tips

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend


Je huis ontruimen: alles wat je nodig hebt

Wil je je huis laten ontruimen? Schakel dan een ontruimingsbedrijf in voor een snelle en professionele huisontruiming. De ontruimers voeren alle inboedel af en maken het huis klaar voor oplevering. Je hebt de keuze uit verschillende diensten, passend bij jouw wensen.

Op deze pagina lees je meer over het ontruimen van een huis en de werkzaamheden en kosten van een ontruimingsbedrijf. Ook hebben we nog een paar handige tips voor je.

Belangrijkste informatie over een woningontruiming

 • Een woningontruimings vindt vaak plaatst bij een verhuizing of na een overlijden.
 • Met professionele ontruimers verloopt een ontruiming vaak snel en discreet.
 • Bij een huisontruiming zijn er verschillende diensten mogelijk, zoals ontruimen, inboedel opkopen of tijdelijk opslaan, schoonmaak, kleine reparaties en oplevering.
 • Een paar tips: bekijk eerst zelf de inboedel, bepaal wat je wilt laten doen tijdens de ontruiming, zorg voor één aanspreekpunt en doe zelf ook wat kleine klusjes als dat kan.

Wanneer vindt een huisontruiming plaats?

Een huisontruiming vindt plaats na een verhuizing of overlijden. Misschien verhuur je een woning waarvan de huurders met de noorderzon zijn vertrokken, maar al hun meubels hebben achtergelaten. Of misschien is je oma, opa of een ander familielid overleden en moet je hun woning zo snel mogelijk laten opleveren. In sommige gevallen heb je te maken met een ernstig vervuilde woning. Dan gaat de ontruiming anders in zijn werk. Op de pagina vervuilde woning ontruimen lees je hier meer over.

Je kan het zelf doen, maar ook de hulp van een ontruimer inschakelen!

Met de hulp van vakmannen is het huis in een mum van tijd leeg, blijven spullen van (emotionele) waarde bewaard en kun je de inboedel eventueel zelfs laten opkopen!

Waarom een woning laten ontruimen door ontruimers?

Het inhuren van een professioneel ontruimingsbedrijf heeft zeker grote voordelen. Een huisontruiming kan, na een overlijden, een zwaar en emotioneel proces zijn. Zeker als het huis al snel ontruimd moet worden. Met de hulp van een ontruimer blijft jou dit bespaard.

Een ander groot voordeel is dat het huis snel leeg is, en klaar voor de oplevering. Je kunt de oplevering zelfs uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf!

De grootste voordelen op een rij:

 • De huisontruiming is snel en vakkundig uitgevoerd.
 • De ontruimers werken discreet.
 • Jou wordt een (vaak) zwaar en emotioneel proces bespaart gebleven.
 • Je bent er zelf geen tijd en energie aan kwijt en kunt je richten op andere zaken.
 • Met een ontruimingsbedrijf wordt de woning op de juiste manier opgeleverd.
 • Je kunt verschillende diensten afnemen bij het ontruimingsbedrijf, ook inboedel opkopen.

Wat kost een huisontruiming in 2024?

Een eengezinswoning leegruimen kost gemiddeld €550,- tot €1.550,-. De kosten zijn helemaal afhankelijk van de totale inboedel en het aantal ontruimers dat je inhuurt. Een huis van meer 3 slaapkamers leegmaken? Dat kost ongeveer €750,- tot €1.850,-. Een kleine woning met 1-2 slaapkamers ontruimen kost gemiddeld €150,- tot €550,-.

Houd ook rekening met de afvoerkosten van het afval: dit ligt rond de €100,- tot €500,-. Ook de waarde van de inboedel heeft invloed op de totaalprijs. Laat je de inboedel opkopen, dan wordt de waarde van de kostprijs afgetrokken.

huis opruimen ontruimen

Wat zijn de werkzaamheden bij huisontruimingen

Bij het leeghalen van een huis zijn er verschillende diensten waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je een ontruimer bijvoorbeeld ook inschakelen bij het helpen opruimen van je inboedel, of een specifieke ruimte in huis zoals het ontruimen van de zolder.

Hieronder lees je meer over de verschillende diensten bij een huisontruiming. Wil jij ook een bedrijf inhuren? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!

Huis opruimen

Is jouw huis of een deel ervan zo rommelig dat je niet meer weet waar je moet beginnen met opruimen? Ontruimers helpen jouw woonkamer, zolder of slaapkamer opruimen. Ze brengen een container mee zodat ze het puin direct kunnen afvoeren. Niets gaat weg zonder overleg: daar hoef jij je dus geen zorgen over te maken. Door alles goed op te ruimen en te helpen met organiseren kun jij weer genieten van je eigen woning

Inboedel ontruimen

Het ontruimen van de inboedel is één van de meest voorkomende diensten. Hierbij ontruimen de vakmannen het huis volledig: het meubilair, persoonlijke bezittingen en de overige inboedel wordt opgekocht of afgevoerd. Je bepaalt zelf wat er met de stukken gebeurt, dus niets gaat weg zonder jouw goedkeuring.

Inboedel opkopen

Na het leegmaken van het huis kun je verschillende dingen doen met de inboedel. Eén optie is de inboedel laten opkopen. Het ontruimingsbedrijf bepaalt de waarde van de totale inboedel en trekt dit bedrag af van de kostprijs. Zo houd je de kosten zo laag mogelijk en hoef je de meubelstukken niet zelf ergens te bewaren of op te slaan!

Inboedel tijdelijk opslaan

Weet je nog niet precies wat er moet gebeuren met de inboedel? Laat dit dan tijdelijk opslaan! Zo kun je er op een later moment op terugkomen. Bijvoorbeeld als het meubelstukken zijn van je overleden ouder of grootouder. Direct na het overlijden wil je hier misschien nog niets mee te maken hebben, maar een jaar later wel. De spullen worden warm, droog en veilig opgeslagen en je kunt er zelf altijd bij.

Schoonmaakwerkzaamheden

De ontruimers zijn ook in te huren voor schoonmaakwerkzaamheden. Bijvoorbeeld als het huis moet opgeleverd of overgedragen worden en je zelf geen tijd hebt om het huis op orde te maken. Het voordeel hiervan is dat je huis direct klaar is voor de oplevering en het jou minder tijd kost.

Herstelwerkzaamheden

Naast schoonmaakwerkzaamheden, moet er in een huurhuis vaak ook wat hersteld worden. Denk aan gaten in de muur die gedicht moeten worden, een vloer die je nog moet verwijderen of het weghalen van een oud en vervallen tuinhuisje. Ook deze herstelwerkzaamheden kun je uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf. Zo is het huis direct klaar voor de oplevering.

Handige tips bij woningontruiming

Is een woningontruiming nodig? Dan hebben we nog een aantal handige tips voor je om de ontruiming soepel te laten verlopen.

Tip 1: Bekijk eerst zelf de inboedel

Bekijk voor de woningontruiming eerst zelf de inboedel. Zijn er spullen die je graag wilt houden? Verhuis deze dan zelf. Ook wanneer je de inboedel wilt laten opkopen, is het verstandig om eerst te bepalen welke spullen je graag wilt houden.

Tip 2: Bepaal je wensen voor de ontruiming

Wat verwacht je van het ontruimingsbedrijf? Door hier van tevoren goed over na te denken, kun je dit direct meenemen in de afspraken met de ontruimers.

Welke spullen wil je houden en welke niet? Hoe moet de woning opgeleverd worden en welke termijn heb je zelf in gedachten?

Tip 3: Zorg voor één contactpersoon

Het is handig om één contactpersoon aan te wijzen, bijvoorbeeld binnen de familie of vriendenkring. Deze persoon zorgt voor het contact met het ontruimingsbedrijf en houd bij wat er gedaan moet worden. Zeker bij het ontruimen van een zorgkamer of seniorenwoning is dit belangrijk.

Op deze manier verloopt een woningontruiming vaak een stuk gemakkelijker.

Tip 4: Doe zelf wat klusjes om te besparen

Door professionele woningontruimers in te schakelen, verloopt een ontruiming vaak een stuk sneller dan wanneer je alles zelf doet. Toch kunnen we ons voorstellen dat je graag wilt besparen en dat kan door zelf klusjes te doen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat er duidelijk is welke inboedel weg kan en welke niet, begin zelf met inpakken of zorg zelf voor de schoonmaak en juiste oplevering.

Tip 5: Houd de administratie bij

Bij een woningontruiming komt vaak meer bij kijken dan je in eerste instantie verwacht. Je moet bijvoorbeeld ook veel administratie werkzaamheden doen.

Wat moet je onder andere regelen?

 • Afsluiten of aanpassen verzekeringen
 • Gas, water en elektra af laten sluiten
 • Abonnementen stopzetten, zoals internet en tv
 • Adreswijzingingen doorgeven
 • lijst maken van openstaande rekeningen

Waarop letten bij inschakelen ontruimers?

Als je een ontruimer inhuurt, dan is het belangrijk dat je hier een goed gevoel bij hebt. De vakmannen gaan door alle persoonlijke bezittingen en je moet er dus op kunnen vertrouwen dat de waardevolle spullen niet verloren gaan.

Kies bovendien voor een bedrijf bij jou in de buurt! De voorrijkosten liggen gemiddeld tussen de €0,25 tot €0,50 per kilometer. Door een bedrijf in de regio in te schakelen weet je zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn!

ontruim experts

Woning ontruimen? Vergelijk gratis offertes!

Hulp nodig bij je huisontruiming? Laat je huis leegruimen door een ervaren ontruimer en bespaar jezelf zo tijd, energie en ongetwijfeld een heleboel spierpijn. De vakmannen maken eventueel ook schoon en voeren herstelwerkzaamheden uit, zodat het huis direct klaar is voor de oplevering. Op zoek naar een professionele ontruimer?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna krijg je meerdere offertes van experts in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies het bedrijf met het beste aanbod. Je bespaart zo tot wel 40% op de kostprijs! Bovendien is het vergelijken van offertes gratis en zonder verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen