Huis leeghalen na overlijden?

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend


Huis leeghalen na overlijden

Een huis leeghalen na een overlijden is een zware en emotionele taak. Als je hier nog niet aan toe bent, maar het huis wel ontruimd moet worden, kan een woningontruimer je hierbij helpen. Woningontruimers gaan respectvol te werk en nemen een stressvolle taak uit handen, zodat jij in alle rust kunt rouwen. Op zoek naar een ontruimingsbedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna de offertes van woningontruimers in jouw regio: kies het bedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de kosten.

Moet jij een huis leeghalen na een overlijden? Hieronder lees je waarom de hulp van een woningontruimer hierbij heel waardevol is. Je krijgt ook tips voor als je het huis zelf gaat opruimen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Huis laten leeghalen? De mogelijkheden!

Bij een woningontruiming na een overlijden heb je de volgende mogelijkheden:

  • Huis compleet leeghalen: hierbij pakken de woningontruimers de spullen en inboedel voor je in. Dit gebeurt natuurlijk volledig in overleg, zodat er geen waardevolle spullen verdwijnen.
  • Woning opleveren: gaat het om een huur- of seniorenwoning, dan is er meestal een deadline. De kamer moet vaak al binnen een paar dagen opgeleverd worden terwijl jij nog bezig bent met het regelen van een uitvaart. De vakmannen halen het huis leeg, slaan alles eventueel tijdelijk voor je op en leveren de ruimte bezemschoon op.
  • Inboedel kopen of opslaan: het is logisch als je vlak na het overlijden van een geliefde niet direct weet wat je met de inboedel wilt doen. Daarom is het mogelijk om de spullen na het ontruimen op te laten slaan totdat je dit wel weet. Wil je grote meubelstukken niet houden? Dan is het ook een optie om dit op te laten kopen door de woningontruimers. Vergelijk gratis offertes.

Huis ontruimen na overlijden: wie is verantwoordelijk?

Na een overlijding is het vaak belangrijk om een huis zo snel mogelijk te ontruimen. Maar hoe zit het eigenlijk: wie is hiervoor verantwoordelijk?

Meestal zijn dit de erfgenamen. Zonder testament zijn dit je echtgenoot of echtgenote en je kinderen of kleinkinderen. Als deze er niet zijn dan zijn de ouders, broers en zussen of ooms en tantes verantwoordelijk voor het leegmaken van het huis na een overlijden. In een testament staat soms iemand anders aangegeven als verantwoordelijke om het huis uit te ruimen.

Let op: als jij de erfenis niet wilt aanvaarden vanwege bijvoorbeeld hoge schulden, ga dan niet zomaar aan de slag met het uitruimen van het huis. Zodra jij bezittingen van de overledene voor jezelf wilt houden, zoals oude fotoalbums of andere spullen met emotionele waarde, dan wordt dit gezien als het aanvaarden van de erfenis. Twijfel je of je het huis zelf moet uitruimen als je de erfenis verwerpt, vraag dan advies aan een professionele ontruimer. Vergelijk gratis offertes.

huis leeghalen na overlijden

Wat kost een woningontruiming?

Heb jij niet de tijd of de energie om nu al het huis leeg te halen? Dan kun je het huis na een overlijden laten leeghalen door een ontruimer voor een woningontruiming. Bij een gemiddelde seniorenkamer kost dit gemiddeld €150,- tot €350,-. Gaat het om een eengezinswoning, dan liggen de kosten rond de €600,- tot €1.500,-. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de omvang van de inboedel en eventuele andere werkzaamheden die je laat uitvoeren. Meer informatie over de kosten van huis leeghalen na overlijden.

Een ontruimer kan bijvoorbeeld ook vloerbedekking verwijderen vanaf €2,50 per m² en maakt de woning bezemschoon voor oplevering voor ongeveer €17,50 per uur. Houd er ook rekening mee dat deze kosten lager kunnen uitvallen als je ervoor kiest om waardevolle inboedel op te laten kopen door het ontruimingsbedrijf. Vraag gratis offertes aan voor een precieze prijdindicatie.

Kosten ontruiming huis

Type woning Gemiddelde woningontruiming kosten*
Ontruimen van een senioren kamer €150,- tot €350,-
Woning met 1 tot 2 kamers €150,- tot €550,-
Eengezinswoning €600,- tot €1.500,-
Grote woning met meer dan 3 slaapkamers €750,- tot €2.000,-
Specifieke onderdelen van woningontruiming
Voorrijkosten €0,25 – €0,50 per kilometer
Vloerbedekking verwijderen €2,50,- per m²
Schoonmaakkosten €17,50 per uur
Afvalstortkosten (afhankelijk van de hoeveelheid) €100,- tot €750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten incl. btw. Vraag gratis offertes aan van ontruimingsbedrijven en bespaar op de kosten.

Discreet en respectvol een huis leeghalen na een overlijden?

Vind snel een betrouwbaar ontruimingsbedrijf bij jou in de buurt en bespaar tot 40%.

Hoe verloopt een woningontruiming na overlijden?

Voordat de ontruimers een woning na een overlijden leeghalen, bespreken ze alle wensen. Welke spullen moeten bewaard blijven, welke meubelstukken worden opgekocht en wat kan er tijdelijk naar een opslagruimte? Er wordt ook overlegd in welk tijdsbestek dit moet gebeuren. Bij een seniorenkamer gaat het vaak om een paar dagen waarin de ruimte volledig leeggehaald moet worden, terwijl er bij een koopwoning meer tijd is.

Daarna komen de vakmannen op de afgesproken dag bij de woning. Ze gaan discreet te werk en alle specialisten behandelen de achtergebleven inboedel respectvol. Twijfelen ze of iets van (emotionele) waarde is, dan leggen ze dit voor jou apart. Zo kun jij op een later moment beoordelen wat hiermee moet gebeuren. De ontruimers voeren meubelstukken die je laat opkopen af en slaan de inboedel die je nog niet kwijt wilt tijdelijk op in een veilige opslagruimte waar jij te allen tijde bij kan. Op deze pagina vind je meer informatie over inboedel opkopen.

Gaat het om een huur- of seniorenwoning, dan kun je er na het leeghalen ook voor kiezen om het huis klaar te maken voor de oplevering. Dit bestaat uit lichte schoonmaakwerkzaamheden en het verwijderen van vloerbedekking. Woon je niet in de buurt, dan kan een vakman van het ontruimingsbedrijf zelfs de sleutel voor je inleveren: zo hoef je zelf niets meer te doen! Vergelijk gratis offertes.

Opleveren woning

Bij een huur- of seniorenwoning moet het huis vaak bezemschoon opgeleverd worden. Ook is hier in sommige gevallen maar weinig tijd voor. Een seniorenkamer moet namelijk snel opnieuw bewoond worden en bij een huurwoning willen veel mensen voorkomen een extra maand huur te moeten betalen.

De oplevering kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf. Ze maken de woning schoon en voeren eventueel lichte herstelwerkzaamheden uit. Daarna leveren ze namens jou de sleutel in bij de verhuurder.

huis leeghalen na overlijden

Spoedontruiming na overlijden

Bij een koopwoning heb je na het overlijden vaak even de tijd voor je de woning moet leeghalen. Dat is niet het geval bij een seniorenwoning: deze moet je vaak al binnen 6 dagen ontruimen. Er zijn vaak lange wachtlijsten, waardoor de kamer snel beschikbaar moet zijn voor een nieuwe bewoner.

Dit is lastig: jij bent nog aan het rouwen over je opa of oma, je ouder en ondertussen wil het verzorgingstehuis graag dat de je de kamer zo snel mogelijk leeghaalt. In dat geval kun je een spoedontruiming aanvragen.

Bij een spoedontruiming komen de ontruimers zo snel mogelijk naar je toe en halen ze de kamer voor je leeg. Dit wordt bezemschoon opgeleverd volgens de voorschriften. Omdat er zo weinig tijd is heb je waarschijnlijk niet de kans om van tevoren te kijken naar de spullen die je wilt bewaren en wat er weg kan. In dat geval slaan de vakmannen de inboedel op in een tijdelijke opslagruimte. Vraag gratis offertes aan en geef het werk uit handen.

Huis ontruimen: zelf doen of professioneel bedrijf inschakelen?

Een huis ontruimen na een overlijden kan heel fijn zijn voor de rouwverwerking. Misschien kijk je er zelfs naar uit om alle spullen door te nemen en samen met familie herinneringen op te halen. Natuurlijk hoef je het ontruimen niet per se uit te besteden aan een professioneel bedrijf en kun je zelf ook aan de slag. Houd er wel rekening mee dat het emotioneel vaak een zware klus is en je misschien moeite hebt om bepaalde stukken los te laten, ook als het eigenlijk maar heel weinig (emotionele) waarde heeft.

Als je een bedrijf inschakelt kun je nog steeds een deel van de inboedel doornemen en herinneringen op te halen. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat er fotoalbums of andere bijzondere erfstukken verdwijnen. Door jarenlange ervaring heeft een professionele ontruimer direct door of het om een waardevol item gaat of niet. Vraag gratis offertes aan en ontvang de hulp die je nodig hebt.

Hulp nodig bij het zoeken van een ontruimingsbedrijf?

Vraag gratis offertes aan en kies de ontruimer met het beste aanbod.

Huis opruimen na overlijden: handige tips!

Ga je zelf een huis leeghalen? Hieronder geven we je een paar tips.

  • Begin pas als je hier klaar voor bent. Het opruimen kan deel van de rouwverwerking zijn, maar het is emotionele heel zwaar als het verdriet nog heel rauw is. Moet het huis toch snel ontruimd worden, dan is de hulp van een professioneel ontruimer heel waardevol.
  • Doe het samen: zorg dat je niet alleen bent. Schakel familie of dierbare vrienden in zodat je goede steun krijgt.
  • Wees zorgvuldig en verdeel de spullen in 4 categorieën. De spullen die je wilt bewaren, spullen die familie of vrienden willen bewaren, spullen die je wilt doneren of verkopen en spullen die je weg wilt gooien. Geef het even tijd om te rusten voordat je spullen daadwerkelijk wegbrengt, zo weet je zeker dat je later geen spijt krijgt. Vergelijk gratis offertes.

Koopwoning

Gaat het om een koopwoning die je moet ontruimen? Het voordeel hiervan is dat je even de tijd hebt. Het huis wordt waarschijnlijk niet direct verkocht en er is geen directe einddatum. Zo kun je zelf bepalen wanneer je aan de slag kunt.

Als je met meerdere familieleden het huis wilt opruimen, kies dan voor één coördinator. Deze houdt het overzicht. Wil je het huis verkopen, haal het huis dan niet direct helemaal leeg. Voor het maken van de foto’s en de bezichtigingen is het fijn als het huis nog ingericht is. Laat de meubelstukken daarom zoveel mogelijk staan tot het huis verkocht is!

Huurwoning

Na een overlijden wordt vaak ook het huurcontract geërfd. Als je zelf geen plannen hebt om hier te wonen is het belangrijk om zo snel mogelijk de huur op te zeggen. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om de woning uit te ruimen, maar voorkom ook dat je te lang de huur moet betalen. Bij de meeste verhuurders is de opzegtermijn 1 tot 2 maanden, houd daar rekening mee.

Houd er rekening mee dat het huis volgens bepaalde richtlijnen opgeleverd moet worden. In principe houdt dit in dat de woning bezemschoon is, en dat gaten en beschadigingen in muren en plafonds hersteld worden. Het kan ook voorkomen dat je donkere muren moet overschilderen in een lichte kleur. Vraag de verhuurder naar de voorschriften.

huis leeghalen na overlijden vakman

Huis laten leeghalen na overlijden? Bespaar op de kosten!

Moet je een huis leeghalen na een overlijden maar heb je hier zelf niet de tijd of de energie voor? Schakel dan zeker professionele hulp in. Het huis is snel ontruimd en bezemschoon: klaar voor de oplevering. Jij bepaalt zelf wat er met de inboedel gebeurt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op zoek naar een ontruimingsbedrijf? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten. Deze offerteaanvraag is helemaal gratis en vrijblijvend, waardoor je nergens aan vast zit.

Gratis offertes ontvangen